GKV Art Academy Efterår 2024, 4. og 11. nov.

Da mange af vores medlemmer har efterspurgt et mere dybdegående forløb, hvor man får muligheden for at øge sit vidensniveau i forhold til kunstrelaterede emner, lancerer vi, som noget helt nyt, Gentofte Kunstvenners Art Academy, med 4 café-aftener om kunstforståelse.

De første 2 foredragsaftener er i november og de næste 2 foredragsaftener bliver i starten af det nye år (datoer kommer så snart det er på plads).

Man melder sig samlet til de 2 foredrag i november, når man køber billetten.

Under ledelse af Kunsthistoriker, filosof og billedkunstner Frederik Lindskov føres vi på spændende og inspirerende vis gennem kunstens historie i løbet af 4 mandag aftener.

Kunstforedrag 1: Mandag d. 4. november kl. 16.30-18.45: 

Kunstens Genfødsel

Det første foredrag er et der tager emner fra renæssancen og til den danske guldalder. Efter i århundreder at have forstået verden igennem bibelen, genopstod i senmiddelalderen en interesse for at studere naturens fænomener, sådan som de gamle grækere havde gjort. Pludselig, i løbet af få årtier, var Europa centrum for en videnskabelig revolution som skulle få vidtrækkende konsekvenser.

I kunsten forlod man nu symbolske og byzantinske flademaleri til fordel for maleri efter rigtige modeller opstillet korrekt i perspektiviske rum. Kunsten var ikke længere religiøst funderet, men videnskabeligt forankret – og nu gik det stærkt.

Vi kigger nærmere på de kunstneriske udviklingslinjer fra bl.a. Giotto, Masaccio og Leonardo da Vinci til tiden op til og lige før det moderne gennembrud med bl.a. de danske guldaldermalere C.W. Eckersberg, Christen Købke og Martinus Rørbye.

Kunstforedrag 2: Mandag d. 11. november kl. 16.30-18.45: 

Det Moderne Gennembrud

                                                      

Det andet foredrag omhandler ’Det moderne gennembrud’ og er ikke kun Georg Brandes og hans berømte foredrag på Københavns Universitet om litterære hovedstrømninger. Faktisk er det moderne slet og ret individets fødsel.

Dvs: Demokratiets dåbsattest. Uden individ, ingen stemme. Uden stemme, ingen kritik. Uden kritik, ingen debat. Uden debat, intet demokrati. Således er det moderne gennembrud identisk med overgangen fra monarkiets enhedskultur til demokratiets ytringskultur.

Grundlov, satire, fotografi, journalistik, højskolebevægelse, foreningsdannelse osv. er alle sammen forskellige sider af samme fænomen: Individets fødsel.

Således går vi nok engang ind i en æra hvor kunsten ‘genfødes’. Og denne gang i en vis forstand som den sidste af slagsen – for fødslen til frihed er jo definitiv – om end rejsen

mod netop ’frihed’ har vist sig at være lang – længere end vi måske troede – for endnu i dag lever langt de fleste mennesker i verden i uretmæssig tvang og ufred.

Og da kunstens historie er en projektion af verdens historie, kan vi aflæse denne udvikling igennem kunsten. Så det vil vi gøre!

Fra de franske mestre Manet og Courbet trækker vi tråde fremad over impressionismen og kubismen til Duchamp og dadaismen og derfra videre til de amerikanske ekspressionister og Warhol.

       

I jagten på de overordnede linjer i det moderne menneskes kunsthistorie slutter vi af med et besøg i vores egen tid.

Foredragene er i Byens Hus, Hellerupvej 24, 2900 Hellerup 

Tilmelding sker ved samlet tilmelding til de to cafeaftener i november via linket til Place2Book til den ekstraordinært billige pris á kr. 150.- for begge foredrag.

I pausen vil der blive solgt vin/vand og lidt lækkert, til yderst fordelagtige priser.

Bestil billet her: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/jii47wj0b7

Del vidt og bredt